București, România, 4 iulie 2023 – Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) împreună cu partenerii săi din Proiectul de Dezvoltare a Gazelor Naturale Midia (MGD), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, anunță demararea procesului de autorizare pentru un coridorul energetic din sectorul românesc al Mării Negre de-a lungul infrastructurii Proiectului MGD.
Cu o capacitate proiectată de 3GW și o lungime de 126 km, acest prim pas vizează autorizarea primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre cu scopul de a conecta viitoarele parcuri eoliene offshore la sistemul energetic național (SEN) exploatat. de Transelectrica. Finalizarea procedurilor de reglementare este estimată pentru mijlocul anului 2024.
Infrastructura, terenul deținut și drepturile legale de trecere, plasează proiectul MGD într-o poziție ideală pentru a asigura coridorul energetic care va deservi producția eoliană în zona marină și dotările necesare pentru conectarea la SEN, cum ar fi transformarea. stații și, dacă este necesar, convertoare.
Realizarea coridorului energetic MGD deblochează o cerință esențială pentru dezvoltarea energiei eoliene în zona marină a României, care va sprijini creșterea securității energetice și va stimula capacitatea de producție din surse regenerabile, contribuind astfel la realizarea noului climat. obiectivele UE și în ceea ce privește energia regenerabilă.
Mark Beacom, CEO BSOG, a comentat: „Estimările pentru producția de energie eoliană din instalații fixe din sectorul românesc al Mării Negre sunt foarte promițătoare. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari provocări ale dezvoltării unui parc eolian offshore este încercarea de a asigura și apoi de a autoriza un coridor energetic de la unitățile de producție offshore la SEN. Traversarea pe uscat și pe apă a unor zone extrem de reglementate precum arii naturale protejate, zone militare, zone turistice, situri arheologice și monumente istorice, zone de ancorare, porturi și căi maritime, precum și asigurarea accesului la pământ și obținerea sprijinului comunităților vizate, conviețuire cu activități de pescuit și detectarea și evitarea munițiilor neexplodate existente pe fundul mării sunt câteva dintre aceste provocări, iar infrastructura proiectului MGD le-a depășit cu succes pe toate.
Primul an de producție de gaze naturale din proiectul MGD a depășit așteptările inițiale ale BSOG prin livrarea primului miliard de metri cubi de gaze naturale cu o lună mai devreme decât era planificat. Testele din martie 2023 pentru creșterea capacității de producție au fost finalizate cu succes, iar compania se află în prezent în discuții cu autoritățile cu privire la o potențială creștere a producției zilnice în T4 2023 cu până la 25%.
BSOG, owned by Carlyle International Energy Partners and the European Bank for Reconstruction and Development, is an independent energy company based in Romania that carries out operations to develop natural gas resources according to the European Union’s goal of zero emissions by 2050, through the production of natural gas as a transition fuel and providing vital infrastructure for the development of green energy projects. Currently, the company’s portfolio consists of the MGD Project and two natural gas production licenses, the Ana and Doina deposits in the XV Midia perimeter – Shallow Water Zone in which BSOG holds a 70% stake. BSOG is also the designated operator on behalf of the partnership with Petro Ventures Resources SRL (20% stake) and Gas Plus Dacia SRL (10% stake).
Gas Plus este al patrulea mare producător de gaze naturale din Italia, activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special explorarea, producția, achiziția, distribuția și vânzarea cu amănuntul. La 31 decembrie 2021, grupul avea 43 de concesiuni de operare situate în toată Italia, un total de aproximativ 1.800 de kilometri de rețea de distribuție în 40 de municipalități, deservind peste 60.000 de utilizatori finali și un număr de 145 de angajați. Gas Plus deține o participație de 10% în Proiectul MGD și două licențe de producție de gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Shallow Water Zone
Petro Ventures, un grup de investiții private, deține un pachet de 20% în Proiectul MGD și două licențe de producere a gazelor naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă Profundă.